PHP-Script
PHP och teknik i skön harmoni

Teknisk hjälp från oväntat håll

juni 2, 2009 09:26 by bloggsmurfen

Spelindustrin är smått fantastisk och spelares kräsna krav har under årens lopp fött en hel del tekniska innovationer som används långt bredare än bara till spel. Exempelvis kan CELL-processern nämnas, som initialt började tas fram för att besjäla Playstation3 men som redan i tidig utvecklingsfas gavs användningsområden långt vidare; militära beräkningssystem och rejält uppsnabbade medicinska analyser, inte minst magnetröntgen med grafiska resultat nära på i realtid.

Nu senast är det helt vanliga grafikkort som med sin tekniska prestanda visat sig vara utomordentligt bra på matematiska kalkyler och IDG skriver om ett företag som skurit sin teknikbudget med 99%. Från att använt ett kluster med 32 kärnor i halvmiljonsklassen utför de idag alla sina beräkningar på ett grafikkort som köpts för 4000 spänn. 

Hemligheten ligger i att grafikprocessorerna kan utföra extremt många beräkningar samtidigt eftersom de har ett stort antal kärnor.

– De senaste processorerna har sex kärnor, men det är ingenting mot de 800 som finns i ett grafikchips. Dessutom är bandbredden väldigt mycket högre, säger Leif Nordlund.

Det forskas avsevärt i tekniken samt börjar det dyka upp fler bra verktyg för operationen och det är riktigt skoj att se hur "leksaker" minsann går och blir riktigt vassa verktyg i avancerad databehandling.

Länge leve gamers och gammal demoscen! Vi erövrar världen!


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

juni 23. 2018 00:39